Verantwoordelijke:
Tim Van Neck

Termurenlaan 22
9320 Erembodegem
T: 053 61 55 86
E: dekaai@ruyskensveld.be





2 weekhelften:
Maandag-Dinsdag: 9u00-16u00
Donderdag-Vrijdag: 9u00-16u00

Pauzes:
Voormiddag: 10u30-10u45
Middagpauze: 12u30-13u15
Namiddag: 15u00-15u15

Jongeren kunnen bij ons terecht voor een NAFT. NAFT staat voor Naadloos Flexibel Traject. Dit traject wordt ingelast wanneer het op school even niet goed loopt. De jongere komt voor een periode naar De Kaai waar hij/zij de tijd kan nemen om op adem te komen en na te denken hoe het op school anders kan. Het is geen schorsing of straf, eerder een kans. Tijdens dit traject proberen we samen met de jongere te zoeken naar een manier waarop schoolgaan terug aangenamer kan worden. Het is een uitgelezen kans om een moeilijke periode af te sluiten en een nieuwe start te maken..

Eerste stap
Als een jongere wordt uitgenodigd in De Kaai, is het eerste werk het invullen van het aanmeldingsformulier (een blad met enkele verkennende vragen). De jongere, ouders, de school en het CLB vullen hierop elk hun deeltje in. Het CLB zorgt ervoor dat dit formulier ingevuld aan ons wordt bezorgd.

En dan...
Dan wordt een datum vastgelegd voor een kennismakingsgesprek in De Kaai, wij noemen het een 'Ronde Tafel Gesprek'. De jongere komt dan samen met zijn ouders tot bij ons, ook iemand van de school en het CLB zijn van de partij. Als er nog mensen zijn die belangrijk zijn, dan kunnen zij ook mee komen. We zitten samen rond tafel om ieders verhaal te beluisteren en kijken wat we kunnen betekenen. De begeleider van de Kaai die het Ronde tafel gesprek begeleidt, wordt de contactpersoon tussen jongere, ouders, CLB en de school. Hij /zij wordt de individuele begeleider die met regelmaat gesprekken en individuele momenten met de jongere zal opnemen.

Samen aan de slag.
De jongeren komen bij ons op een van de twee weekhelften. Maandag - dinsdag groep ofwel donderdag - vrijdag groep. We starten elke dag met een kringgesprek, tijdens dit gesprek stellen we ook verschillende activiteiten (ateliers) voor waarop de jongeren kunnen aan deelnemen gedurende de dag. We sluiten altijd af in de groep met een afrondingsgesprek. Enkele voorbeelden van onze ateliers: creatief verven, werken met hout, koken, werken met papier mache, beeldhouwen, fietsen herstellen en creatief knutselen. Sportactiviteiten komen bijna dagelijks voor. Elke maand organiseren wij een 'Ronde tafel Gesprek' samen met de jongere, ouders, school en CLB. We bespreken hoe de laatste maand is geweest en plannen hoe we de volgende maand gaan organiseren. De trajecten zijn flexibel in tijd en dagen.

Bijna laatste stap
Het traject eindigt altijd met een 'Ronde Tafel Gesprek'. Alle mensen die er bij waren op het kennismakingsgesprek komen terug samen om nog eens samen rond tafel te zitten. Zo'n 'Ronde Tafel Gesprek' ziet er voor elke jongere anders uit. Wat wordt gezegd en welke voorstellen gedaan worden, hangt af van de jongere en wat die zelf ziet zitten. De bedoeling is dat we het gesprek eindigen met een plan waar iedereen samen mee aan de slag wil gaan.

Laatste stap.
Dan is het aan de jongere zelf, die gaat terug voltijds naar school, klaar voor de nieuwe start. Onze deur blijft altijd open staan voor de jongere!