Jongeren // NAFT traject


Verantwoordelijke:
Dorien Bogaert

Gendarmerie (2e verdiep)
Denderstraat 22
9300 Aalst
T: 053 61 55 86
E: dekaai@ruyskensveld.be

Dagstructuur:
Maandag: 9u00-16u00
Dinsdag: 9u00-16u00
Woensdag: 9u00-12u30
Donderdag: 9u00-16u00
Vrijdag: 9u00-12u30

Pauzes:
Voormiddag: 10u30-10u50
Middagpauze: 12u30-13u15
Namiddag: 15u00-15u15

Afsluitmoment: 15u15-16u00

Je kan bij ons terecht voor een NAFT–traject. NAFT staat voor een naadloos flexibel traject. Deze trajecten worden aangevraagd door jouw school en CLB-medewerker als het eventjes niet goed loopt op school, om welke reden dan ook.
Je komt voor een periode naar De Kaai waar je de tijd kan nemen om op adem te komen en na te denken hoe het op school anders kan. Het is geen schorsing of straf, zeker niet, maar een kans. Tijdens het traject proberen we samen met jou te zoeken naar een manier waarop schoolgaan terug aangenamer kan worden. Het is een uitgelezen kans om een negatieve periode af te sluiten en een nieuwe start te maken.

Eerste stap
Als je over De Kaai hoort, heb je er waarschijnlijk al enkele gesprekken opzitten met leerlingbegeleiding en/of CLB-medewerker.  Zij zullen samen met jou een aanmeldingsformulier (een blad met enkele verkennende vragen) invullen.
Zowel jij als je ouders, de school en het CLB moeten hun deeltje invullen.  Het CLB zorgt ervoor dat dit formulier aan de juiste personen bezorgd wordt.

En dan...
Dan wordt een datum vastgelegd voor een kennismakingsgesprek in De Kaai, normaal gezien zal dit op een vrijdagvoormiddag zijn.  Je komt dan samen met je ouders tot bij ons, ook iemand van school en CLB zijn van de partij. Als er nog mensen zijn die voor jou belangrijk zijn, dan kunnen zij ook mee komen. We zitten samen rond tafel om ieders verhaal te beluisteren en kijken wat we voor jullie kunnen betekenen.

En dan gaan we samen aan de slag. 
Inleefweek
Een traject start steeds met een inleefweek dwz dat je van maandag tot vrijdag bij ons verwacht wordt.  Je krijgt eerst de tijd om ons (de begeleiding) en je groepsgenoten te leren kennen.
Je zal samen met hen of alleen bezig zijn in één van onze ateliers (houtatelier, verfatelier, fietsatelier,…). Naargelang je interesses en talenten kunnen we zeker ook een ander atelier uit de grond stampen.Daaropvolgende drie weken

Na deze week gaan we er echt volledig voor.
Enerzijds blijf je nog steeds actief in de ateliers. Er zal samen met jou ook een individueel project uitgedacht worden, waar je heel wat tijd kan aan spenderen.
 
Anderzijds krijg je een IB (individueel begeleider) toegewezen. Dit is iemand van ons team die samen met jou zal uitzoeken wat zou moeten veranderen om het schoolgaan voor jou aangenamer te maken en hoe jij en je context dit zou kunnen aanpakken. 

Naast al het werken en babbelen is er ook tijd voor schooltaken als de school dit verwacht. Als je problemen hebt bij het studeren of plannen, dan kunnen we hier ook samen uitzoeken hoe we dit voor jou kunnen vergemakkelijken.
In deze drie weken is het ook de bedoeling dat je terugkeert naar school. Samen met jou en de school wordt besproken wanneer je het best terug kan aansluiten voor een halve of volledige dag school. Afhankelijk van de mogelijkheden en redenen zullen dit verschillende dagen zijn. Dit zal bij elke jongere anders zijn. Hier kunnen we al eens kijken of het al anders en/of beter loopt op school.

Bijna laatste stap
Je traject eindigt dan met een rondetafelgesprek. Alle mensen die er bij waren op het kennismakingsgesprek komen terug samen om nog eens rond tafel te zitten. Zo’n gesprek ziet er voor elke jongere anders uit. Wat er gezegd wordt en welke voorstellen gedaan worden, hangt af van jou en wat je zelf ziet zitten. De bedoeling is in ieder geval dat we het gesprek eindigen met een plan waar iedereen samen mee aan de slag wil gaan.

Laatste stap
Dan is het aan jou én de school, je gaat terug voltijds naar school, klaar voor je nieuwe start. Maar we laten je nog niet in de steek. We proberen elke week eens te bellen of te smsen. Na twee weken komt je IB eens langs op school voor een babbeltje samen met jou en de leerlingbegeleiding. Na vier weken kom je samen met je ouders, school en CLB-medewerker nog eens langs voor een nazorggesprek. Hier bespreken we het plan dat is afgesproken op het rondetafelgesprek.
 Maar onze deur blijft altijd open staan!